Greece Issues Mosquito Warning as West Nile Virus Cases Surge
- Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY) tarafından yapılan açıklamalara göre, ülkedeki Batı Nil virüsü vakaları iklim şartlarının etkisiyle kritik seviyeye ulaştı.
- Theodoros Vasilakopulos, 2026 yılındaki özel iklim koşullarının salgını tetiklediğini belirtti.
- Danai Pervanidu, virüsün önceki dönemlere kıyasla daha bulaşıcı hale geldiğine dair bilimsel bir bulgu bulunmadığını ancak vaka artışının mevcut hızını koruması halinde 2026 yılının son yılların en zorlu...
Yunanistan Ulusal Kamu Sağlığı Kurumu (EODY) tarafından yapılan açıklamalara göre, ülkedeki Batı Nil virüsü vakaları iklim şartlarının etkisiyle kritik seviyeye ulaştı. Sağlık yetkilileri, sivrisinek popülasyonundaki artışın halk sağlığını tehdit etmesi nedeniyle vatandaşları bireysel tedbirleri artırmaları konusunda uyardı.
EODY verilerine dayandırılan bilgilere göre, 12 ila 19 Ağustos tarihleri arasında 47 yeni vakanın tespit edilmesiyle yılın başından bu yana kaydedilen toplam vaka sayısı 157’ye, virüs kaynaklı can kaybı ise 13’e yükseldi. Verilere göre, 12 Ağustos itibarıyla ülke genelinde 110 vaka bulunuyordu ve bunların 81’inde merkezi sinir sistemi bulguları görülürken, 29 kişi hastalığı daha hafif belirtilerle atlatmıştı. Vakaların Attika, Tesalya, Orta Makedonya ve Mora bölgelerindeki 39 belediyede görüldüğü, salgından en fazla başkent Atina’yı da kapsayan Attika bölgesinin etkilendiği bildirildi.
İklim Değişikliği ve Sivrisinek Popülasyonundaki Artış
EODY Başkanı ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Theodoros Vasilakopulos, 2026 yılındaki özel iklim koşullarının salgını tetiklediğini belirtti. Ilık geçen kış mevsiminin ardından yaşanan şiddetli yağışların durgun sular oluşturduğunu kaydeden Vasilakopulos, sivrisinek popülasyonundaki kontrolsüz artışın ve göçmen kuşların rolüne dikkat çekti. Vasilakopulos, nüfus oranına kıyasla İtalya’nın ardından Avrupa’da en çok vakanın görüldügü ikinci ülke olduklarını ifade etti. EODY Epidemiyolojik Gözetim ve Bulaşıcı Hastalıkların Önlenmesi Müdürlüğü yetkilisi Danai Pervanidu ise Attika’da 2025-2026 kışının son 150 yılın en sıcak ikinci kışı olmasının bu tabloda etkili olabileceğini kaydetti.

Gelecek Dönem Beklentileri ve Uzman Uyarıları
Danai Pervanidu, virüsün önceki dönemlere kıyasla daha bulaşıcı hale geldiğine dair bilimsel bir bulgu bulunmadığını ancak vaka artışının mevcut hızını koruması halinde 2026 yılının son yılların en zorlu dönemlerinden biri olabileceğini belirtti. Prof. Dr. Theodoros Vasilakopulos ise iklim değişikliğiyle birlikte bu tür salgınların gelecekte her yıl artacağını öngördü.
Avrupa Hastalık Önleme ve Kontrol Merkezi verilerine göre Yunanistan, İtalya’nın ardından Avrupa’da Batı Nil virüsü vakalarının en fazla görüldüğü ikinci konumda yer alıyor. Vakaların yüzde 80’inin belirtisiz seyrettiği ancak yaşlılar ile kronik hastalar için ölümcül olabileceği vurgulanırken, yetkililer ekim ayına kadar sivrisinek kovucu kullanımı, koruyucu kıyafet tercihi, evlerde sineklik ile cibinlik kullanımı ve durgun suların tahliyesi gibi bireysel önlemlerin aksatılmaması çağrısında bulundu.

